10 зникаючих видів тварин, про яких ви, ймовірно, ніколи не чули

Грудень 26, 2016 0 277

Існує припущення про те, що до того, як людина стала панувати на нашій планеті, відбулося п'ять масових вимирань тварин. Шосте вимирання ми спостерігаємо прямо зараз, і воно ставить під загрозу біорізноманіття Землі. З шостим масовим вимиранням (його причиною є ми, люди) пов'язана втрата таких видів тварин, про існування яких більшість з нас навіть і не здогадується. Про багатьох з вимерлих тварин вже навряд чи хто-небудь коли-небудь згадає. Ми пропонуємо вам познайомитися з тими десятьма видами зникаючих тварин, які поки ще існують, однак, швидше за все, ви навіть не чули про них.

1. Аксолотль

Аксолотль
Чарівна посмішка аксолотля і перисті зовнішні зябра роблять його схожим на новий різновид покемонів. Цей озерний мешканець потрапив під загрозу зникнення через швидку урбанізації в Мехіко, супроводжувану зростанням забрудненості. Хоча його іноді називають «мексиканською крокубчою рибкою», насправді це неотенічеська саламандра. Неотенія називається феномен, при якому тварина зберігає свої личинкові риси протягом усього життєвого циклу, саме в цьому і полягає причина унікального зовнішнього вигляду аксолотля.

Його батьківщиною є два озера, розташовані неподалік від Мехіко - Чалко і Сошимілко. На сьогоднішній день аксолотлі збереглися тільки в озері Сошимілко. Через скорочення життєвого середовища цілком можливо їх повне зникнення в умовах дикої природи. Поки алколотлей рятують тільки великі дослідження їх регенеративних можливостей. Найчастіше аксолотлі мають брудно-коричневу або біле забарвлення, але деякі популяції демонструють неоновий рожевий відтінок. Цей барвистий варіант виявився вельми популярним серед торговців, що вносить додатковий внесок у зменшення кількості диких особин.

2. мархур (винторогий козел)

мархур (винторогий козел)
Хоча він більше схожий на персонажа гри "Dungeons & Dragons", мархур - це всього лише великий козел з Середньої Азії. Його численні підвиди мешкають на різних територіях, починаючи від Афганістану і закінчуючи Гімалаями. Як і багато хто з його побратимів (диких козлів), мархур добре пристосований до проживання в гірській місцевості і легко пересувається по крутих кам'янистих уступах.

Самці можуть похвалитися масивними, гвинтоподібними рогами, які здатні вирости до 1,5 метрів в довжину. Ці вражаючі роги виявилися для козла палицею з двома кінцями, так як вони стали цінним трофеєм для мисливців, любителів незаконної торгівлі і шанувальників нетрадиційної медицини. Але зараз шанувальники мархур можуть зітхнути з полегшенням, оскільки недавно Міжнародний союз охорони природи знизив ступінь небезпеки, в якій знаходяться представники виду, до «близькі до уразливого положення». За останнє десятиліття чисельність мархур зросла на 20 відсотків.

3. сайгаки

сайгаки
Горбоносі сайгаки кочують по посушливим степах і напівпустель Центральної Азії. Вони потрапили під загрозу зникнення за приголомшливо короткий період часу. Незвичайний витягнутий ніс сайгаків, який нависає над їх ротом, допомагає вберегти легені тварин від попадання в них пилу. Популяція сайгаків різко скоротилася в 1990-і роки: з більш ніж мільйонного стада залишилося всього лише 50 тисяч особин. Частково цьому сприяла практика нерегульованого полювання і незаконної торгівлі рогами сайгаків, яка склалася після розпаду Радянського Союзу.

Однак головною причиною різкого скорочення чисельності сайгаків стала масова загибель. Так, в травні 2015 року, за два тижні загинуло 134 000 особин. Причини цієї масової загибелі, якою охоплено цілі стада, до сих пір невідомі, але після них сильно поріділа популяція сайгаків виявилася в скрутному становищі.

4. Папуга Какапо

Папуга Какапо
Мешкаючі виключно в Новій Зеландії, папуги Какапо мають честь бути єдиними папугами в світі, які не вміють літати. За приблизними оцінками, на сьогоднішній день їх залишилося всього близько 125 штук; це одна з найбільш малочисельних тварин на планеті Земля. Колись вони водилися на всій території країни, починаючи від Північного острова і закінчуючи самими далекими куточками Південного острова. Однак зараз їх можна зустріти тільки на трьох прибережних островах - Кодфіш-Айленд, Літтл-Бар'єр-Айленд і Анчор - де були винищені всі хижі тварини.

Хоча народ маорі здавна полював на какапо заради отримання їх м'яса і пір'я для одягу, папуги найбільше постраждали від хижаків, які були завезені на острови полінезійскими і європейськими переселенцями. Оскільки какапо не вміють літати, а їх гнізда розташовані на землі, вони стають легкою здобиччю для таких хижаків, як кішки, щури і горностаї. Але є і хороша новина: завдяки невпинним зусиллям щодо збереження птахів, їх чисельність, порівняно з 1955 роком, зросла на 68 відсотків.

5. Тюлень хохлач

Тюлень хохлач

Хохлач відрізняється дуже примітною головою з опуклістю в вигляді цибулини. Це рідкісний різновид тюленів, в дикій природі їх залишилося близько 650 тисяч особин. Вони живуть, як правило, на крижинах, що дрейфують між узбережжями Норвегії, Ісландії та Гренландії.

Статевий диморфізм Хохлача полягає не тільки в різних розмірах; самці цього виду також можуть похвалитися великим надувним міхуром, який звисає у них між очима і верхньою губою. Насправді ця бульбашка є їх носовою порожниною, і він здатний роздуватися до розміру, в два рази більше за футбольний м'яч. Самці надувають бульбашки, щоб показати свої агресивні наміри по відношенню до інших самців. Крім того, хохлач також може видути з однієї ніздрі червону мембрану, схожу на повітряну кулю.

Популяція тюленів щорічно страждає від канадських, російських і норвезьких мисливців, однак найімовірніше, що скорочення їх чисельності пов'язано зі зменшенням рибних ресурсів. Коли надмірний промисел почав позначатися на місцевій популяції риб, окремих хохлач стали помічати навіть на далекому півдні, наприклад, в районі Канарських островів, куди вони стали запливати в пошуках більш багатої здобичі.

6. Гігантська безпанцирні черепаха Кантора

Гігантська безпанцирні черепаха Кантора
Гігантська безпанцирна черепаха Кантора (звана також гігантською азіатською м'якотілою черепахою) є різновидом великих прісноводних черепах, яку можна зустріти на всій території Південно-Східної Азії, хоча її рідний ареал простягається від Індії до Індонезії. Але зустрічатися вона стала все рідше.

Цей хижак проводить більшу частину свого часу під водою, зарившись в пісок, з якого стирчить тільки його голова в очікуванні пропливаючої жертви. Зрідка він піднімається на поверхню, щоб набрати повітря. Через свою малорухомості ці черепахи стають легкою здобиччю як для приїжджих мисливців, так і для місцевих жителів, які вживають їх в їжу. Крім того, через підводний спосіб життя ці черепахи дуже чутливі до таких явищ, як повені та зазачування річок.

7. панголіни

панголіни
Завдяки своєму лускатому тілу і дуже довгому язику, панголіни мають сумнівну честь бути найбільш продаваними тваринами в світі. Їх частка на чорному ринку тварин, за оцінками експертів, становить близько 20 відсотків. Покриті від кінчика носа до хвоста схожими на броню лусочками, панголіни можуть в разі небезпеки згортатися в броньовану куля.

Їх луска складається з кератину і зазвичай цінується на чорному ринку за свої передбачувані цілющі властивості. Ця чудова шкура робить панголінів єдиними лускатими ссавцями в світі. (Броненосці - не беруться до уваги, так як їх «броня» насправді є просто шкірястою шкурою).

Існує вісім видів панголінів, чотири азіатських і чотири африканських. Різні види перебувають на різних рівнях небезпеки - від «рідкісних» до тих, які знаходяться «під загрозою зникнення». Раніше на панголінів полювали переважно в Азії - через їх шкуру і м'ясо, але останнім часом полювання на них різко збільшилося і в Африці. В результаті два з восьми видів панголінів в даний час внесені в список «знаходяться під загрозою зникнення».

8. Зубчатоклювий голуб

Зубчатоклювий голуб

Знаходячийся на межі зникнення, зубчатоклювий голуб Самоа є найвідомішим вимираючим видом. Ласкаво званий «Маленький Додо», зубчатоклювий голуб - єдиний живий родич сумно відомого птаха Додо. Птах, відомий ще й під назвою «манумеа», вважається національним птахом Самоа, її зображення знаходиться на 20-таловим банкнотам країни.

Хоча полювання на цих птахів заборонено по всьому Самоа, її чисельність неухильно скорочується - в основному через вирубку лісів під сільськогосподарські угіддя. Ліси служили птахам укриттям від циклонів. Також істотним фактором є такі завезені види тварин, як щури і домашні кішки, через яких гине багато молодих пташенят. Є і хороші новини, які дозволяють сподіватися на краще майбутнє зубчатоклювих голубів. У 2014 році, вперше після десятирічної перерви, вченим вдалося сфотографувати молодих особин, що говорить про можливість розмноження і продовження виду.

9. Деревні кенгуру

Деревні кенгуру
Набагато менш відомі деревні кенгуру є близькими родичами своїх наземних побратимів. На сьогоднішній день зареєстровано 13 видів деревних кенгуру, багато які з них надзвичайно рідкісні, і їх чисельність скорочується у всіх популяціях. Мешкаючі в рівнинних і гірських лісах Папуа - Новій Гвінеї, Індонезії і Північній Австралії, вони харчуються листям дерев і фруктами. Головною загрозою для них є мисливці за їх м'ясом і, що більш важливо, втрата звичного середовища проживання через вирубку лісів.

Деревні кенгуру все рідше можна побачити в умовах дикої природи. Вирубка лісів призводить до появи нових для кенгуру небезпек - починаючи від собак і закінчуючи загрозою бути збитими автомобілем в результаті виходу на дорогу.

10. Айе-Айе

Айе-Айе
Трохи дивує, що цього досить дивного вигляду лемура, що має і без того незвичайну назву «мадагаскарська руконіжка», частіше називають «Айе-Айе». Мешкаюча виключно на Мадагаскарі, мадагаскарська руконіжка населяє райони лісів на східному узбережжі цієї невеликої держави. Вона відрізняється надзвичайно довгим і кощавим середнім пальцем, який використовує для виколупуванням личинок комах з-під кори дерев. Руконіжка спочатку знаходить їх по звуку, а потім витягує, використовуючи свої великі зуби і довгий палець.

У ведучої нічний спосіб життя Айе-Айе є великі очі, лякаючий вигляд і дивний середній палець - все це робить її неймовірно незвичайною і унікальною. Хоча основною загрозою для мадагаскарської руконожки виживання є втрата середовища проживання і витравлювання гублять урожай шкідників, є і третя, більш дивна причина скорочення її чисельності. Через дивну зовнішності місцеві жителі вважають поганою прикметою побачити Айе-Айе, і, як наслідок, тварин часто вбивають на місці.

Вас може зацікавити

[mtsc-banner-post-single]
Wordpress

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вконтакте
Facebook
Оберіть соцмережу